Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η Χειμάρρα ή Χιμάρα

Η Χειμάρρα ή Χιμάρα είναι περιοχή και πόλη της αλβανίας πλέον, με σημαντικό ελληνικό πληθυσμό. Η περιοχή αποτελείται και από τα εξής επιπλέον χωριά: την Παλάσα, τους Δρυμάδες, το Βουνό, το Πύλιουρι, το Κηπαρό, τον Άγιο Βασίλειο, το Κούδεσι και τους Λιάτες (ή Ηλίας). Βρίσκεται στους παράλιους πρόποδες των Ακροκεραύνειων (ή Κεραύνειων) Ορέων. Το όνομά της περιοχής (Χειμάρρα) οφείλεται σε ονομασία παλαιού κάστρου που υπήρχε στην ομώνυμη περιοχή και που περιελάμβανε κάποτε 40 περίπου χωριά. Σε πολλά σημεία αυτής της περιοχής σώζονται μνημεία ρωμαϊκής περιόδου.

Η περιοχή κατοικούνταν στην Αρχαιότητα από τους Χάονες, αρχαίο ελληνικό φύλλο της Ηπείρου. Η ομώνυμη πόλη είναι κτισμένη επί της αρχαίας πόλης "Χιμαίρας", (εξ ου και με το όνομα Χιμάρα). Εμφανίζεται στην ιστορία από τον 9ο π.Χ. αιώνα. Στην αρχαιότητα η περιοχή άνηκε στο Κοινό των Ηπειρωτών και αποτέλεσε τμήμα του αρχαίου ηπειρωτικού κράτους ως την ρωμαϊκή κατάκτηση.

Κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας η Χειμάρρα καταλήφθηκε από τους Βενετούς.

Το 1775 περιόδευσε στην περιοχή ο Κοσμάς ο Αιτωλός, όπου και ίδρυσε σχολείο, την Ακροκεραύνειο σχολή, ενώ το 1821, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, τμήμα Χειμαρριώτων με επικεφαλής τον Σπυρομήλιο κατέβηκαν στο Μεσολόγγι και στο Φάληρο και συμμετείχαν σε αρκετές ένοπλες συγκρούσεις της εποχής.

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Νοέμβριο του 1912, ο Ταγματάρχης Σπύρος Σπυρομήλιος αποβιβάστηκε στην περιοχή με μικρή δύναμη Χειμαρριωτών και Κρητών εθελοντών υπό τους Γαλερό και Πολυξύγγη, χωρίς να συναντήσει αρχικά ιδιαίτερη αντίσταση. Η περιοχή κήρυξε την αυτονομία της τον Φεβρουάριο του 1914, αντιδρώντας στην απόφαση των μεγάλων δυνάμεων να την εντάξουν στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος. Την 28 Φεβρουαρίου προσχώρησε στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Βορείου Ηπείρου, με επικεφαλής τον Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο. Οι Χειμαρριώτες διατήρησαν κατά διαστήματα τοπική αυτονομία μέχρι το 1922

Ενώ, αρχικά η περιοχή υπαγόταν στην αναγνωρισμένη μειονοτική ζώνη από τις αλβανικές αρχές, το 1945 εξαιρέθηκε από αυτήν, ως αποτέλεσμα να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία. Το 2006 επαναλειτούργησε ελληνικό σχολείο (υπό μορφή δίγλωσσου ιδιωτικού) μετά από 61 χρόνια, στο οποίο έχει απονεμηθεί και τιμητική διάκριση από το ελληνικό υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων

Αξιομνημόνευτοι Χειμαρριώτες

πηγή:

ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (wikipedia)