Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Ο λαός της Χιμάρας ζητά ένωση αποκλειστικά με το Λούκοβο

hit counters

Δελτίο τύπου



Σήμερα στη Χιμάρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση – με θέμα τη Διοικητική Διαίρεση- μεταξύ του υπουργού κ. Μπλέντι Τσούτσι και των ομάδων του ενδιαφέροντος της κοινότητας της Χιμάρας. Έγινε μία εκτίμηση των θέσεων για να προκύψει ένα συμπέρασμα ποια από τις επιλογές εξασφαλίζει με ικανοποιητικό τρόπο τα τρία κοινωνικά και νομικά κριτήρια για την συν-λειτουργία στο συμφέρον της Κοινότητας της Χιμάρας.
  • Οικονομική ανάπτυξη
  • Γεωγραφική συνέχεια και υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη
  • Προσαρμογή ιστορικής παράδοσης

Ας τα αναλύσουμε ένα – ένα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Οι πόροι που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη του Δημου της Χιμάρας και της κοινότητας του Λουκόβου είναι ο θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης, η γεωργία (κυρίως η καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και των φρούτων), η αλιεία, η κτηνοτροφία, οι παροχές υπηρεσιών και η αξιοποίηση των άνω αναφερόμενων πόρων. Για την κοινότητα της Βράνισας οι πόροι της οικονομικής ανάπτυξης είναι η γεωργία των σιτηρών και η κτηνοτροφία.
Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΈΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΏΝ ΚΑΙ Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΉ ΣΥΝΈΧΕΙΑ
Η απόσταση μεταξύ των σημερινών κέντρων της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χιμάρας και του Λουκόβου από τη Βράνισα είναι 3-4 ώρες, και μερικές φορές το χειμώνα οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι. Τα σημερινά κέντρα της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χιμάρας και του Λουκόβου βρίσκονται στον οδικό άξονα Αυλώνα – Αγ. Σαράντα, ενώ το σημερινό κέντρο της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βράνισας βρίσκεται στον οδικό άξονα Αυλώνα – Τεπελένι. Η οροσειρά των Ακροκεραυνίων αποτελεί ένα φυσικό σύνορο που χωρίζει την Κοινότητα της Βράνισας με το Δήμο της Χιμάρας.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Τα τελευταία διακόσια πενήντα χρόνια έχουν κυκλοφορήσει διάφοροι χάρτες. Το γιατί οι βρανισιότες απομακρύνθηκαν από το Πριγκιπάτο της Χιμάρας, αυτό το γνωρίζουν οι ίδιοι καλύτερα από όλους μας. Αλλά ας μην πάμε τόσο πίσω για να αποφύγουμε συζητήσεις οι οποίες δεν βοηθούν τη διαδικασία της μεταρρύθμισης. Ας συγκεντρωθούμε στην περίοδο που σηματοδοτεί την ίδρυση του Αλβανικού Κράτους. Από τα βάθη των αιώνων και έως το 1924, η Χιμάρα και το Λούκοβο έχουν λειτουργήσει ως μία Τοπική Μονάδα Αυτοδιοίκησης, με ίδια έθιμα, με τις ίδιες θρησκεύτηκες σχέσεις(εκτιμώντας τον σημερινό πληθυσμό), μια συμβίωση πλέον επιβεβαιωμένη από το χρόνο. Αν παρατηρήσουμε και άλλα στοιχεία της παράδοσης - η ενδυμασία, ο τρόπος ζωής, η οργάνωση της οικογένειας, αρχιτεκτονική παράδοση – θα συμπεράνουμε ότι υπάρχει ομοιότητα, θα λέγαμε ταύτιση.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Όσον αφορά το θέμα των οικονομικών πόρων, χάρη στη φύση, τον αστικό και εργατικό χαρακτήρα των κατοίκων του Δημου της Χιμάρας κα της Κοινότητας του Λουκόβου, δεν υπάρχει ομοιότητα με τους οικονομικούς πόρους της Κοινότητας της Βράνισας. Η ένωση του Δήμου Χιμάρας με την Κοινότητα του Λουκόβου έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι έχει ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα με μία καλή εκμετάλλευση και σωστή διαχείριση των άνω πόρων. Συγχωνεύοντας την Κοινότητα της Βράνισας με τη Χιμάρα και το Λούκοβο όχι μόνον δεν είναι δυνατή η οικονομική ανάπτυξη, αλλά θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομίες του Δήμου Χιμάρας και της Κοινότητας του Λουκόβου (όπως αποδείχτηκε και με αριθμούς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τη μεταρρύθμιση που έκανε ο υπουργός).
Όσων αφορά το θέμα της πρόσβασης του πολίτη στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και της γεωγραφικής συνέχειας, παρατηρούμε ότι η απόσταση μεταξύ Χιμάρας και Λουκόβου είναι περίπου 35 χλμ κατά μήκος του οδικού άξονα Αυλώνα – Αγ. Σαράντα, μια διαδρομή με επιτρεπόμενη ταχύτητα στα 60χλμ/ώρα. Η απόσταση Βράνισα – Χιμάρα είναι 75 χλμ σε μια διαδρομή με χωματόδρομο και όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το χειμώνα αρκετές φορές απροσπέλαστη. Η κοινότητα της Βράνισας είναι αναπτυγμένη στον οδικό άξονα Αυλώνα – Τεπελένι, συνεπώς προσφέρει υπηρεσίες πιο λειτουργικές και με χαμηλότερο κόστος η επέκτασή της προς τον Αυλώνα και όχι προς τη Χιμάρα.
Στο θέμα της ιστορικής παράδοσης, οι κάτοικοι της Χιμάρας και του Λουκόβου έχουν ιστορικά συμβιώσει αρμονικά ως ενιαία Μονάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με αλληλοσεβασμό, με μοναδικές ομοιότητες, με κοινή παράδοση και κοινά έθιμα. Κύριε Πρωθυπουργέ, παρακολουθώντας και εκτιμώντας τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Τσουτσι, για την πραγματοποίηση της διαδικασίας της Διοικητικής Διαίρεσης, εμείς οι ομάδες ενδιαφέροντος που συμμετείχαμε στη συνάντηση, σκέψεις τις οποίες θέσαμε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης , στο όνομα του Επιχειρηματικού Συλλόγου, του Φόρουμ της Νεολαίας, της Οργάνωσης «Ομόνοια», Οργάνωσης των Γυναικών, την Κοινωνία των Πολιτών, εκπρόσωποι των διανοούμενων της Μονάδας Αυτοδιοίκησης της Χιμάρας και των εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών της Κοινότητας Λουκόβου εκφράζουμε και επικροτούμε τις ως άνω αναφερόμενες σκέψεις. Και ως εκ τούτου συμπεραίνουμε ότι στο πλαίσιο της πραγματοποίησης της Διοικητικής Διαίρεσης, στηρίζουμε και ήμαστε:
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΟΥΚΟΒΟΥ
Οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι δυσλειτουργική, βλάπτει τα συμφέροντά μας και είναι απαράδεκτη.
Χιμάρα, 13.06.2014

Πηγή: www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: