Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ''ΟΜΗΡΟΣ'' ΧΙΜΑΡΑΣ

hit counters

«Νέα σελίδα» για το Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας

Πηγή: www.himara.gr
Το 9χρονο, Ελληνικό σχολειό Όμηρος, αυτή τη στιγμή, είναι ένα στολίδι για τη Χιμάρα. Ανακαινισμένο, βαμμένο και ζωγραφισμένο, με ασφαλείς χώρους για τα παιδιά, εξωτερικά και εσωτερικά, με την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Μας λείπουν, βέβαια, πολλά ακόμα, αλλά σιγά σιγά, θα υλοποιηθούν κι αυτά.

Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, η αλήθεια είναι, άλλα η κατάσταση και η λειτουργία του σχολείου, με την προσπάθεια όλων έχει ομαλοποιηθεί πλήρως, παρόλο που έχουμε μόλις 3 μήνες που έχουμε αναλάβει την διεύθυνση. Εδώ, οφείλω να τονίσω και να αναγνωρίσω την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Πύρρου Δήμα και τις προσπάθειες του, που συνέβαλαν πάρα πολύ στην ομαλή αυτή λειτουργία.
Συνεχίζουμε να προσπαθούμε με κέφι, πείσμα και μεράκι για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των μαθησιακών αναγκών των μαθητών μας, στη σωστή διαπαιδαγώγηση τους, στην εξέλιξη τους, με ιδιαίτερα εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν σε μια ποιοτική αναβάθμιση με σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
Είμαστε πλήρεις από εκπαιδευτικούς, δασκάλους και καθηγητές και λειτουργούμε κανονικότατα όπως και τα σχολεία στην Ελλάδα
Με την μετακίνηση των μαθητών μας, υπάρχει ένα θέμα, γιατί το κονδύλι που αφορά τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, δεν μας επιτρέπει, ούτε δικαιολογεί μετακίνηση μαθητών. Έτσι, λοιπόν, αναγκάζονται οι γονείς απ το υστέρημα τους, να συνδράμουν, μισθώνοντας ένα λεωφορείο και αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μετακίνησης των παιδιών τους. Παρ' όλα αυτά, όμως, όχι μόνο οι μαθητές μας δεν μειώθηκαν, όπως θέλουν να λένε μερικοί. . απεναντίας έχουμε και νέες εγγραφές. Δυο παιδιά ήρθαν την τελευταία εβδομάδα, άλλα τρία, πριν δυο εβδομάδες και αναμένονται άλλα, όπως μας ειδοποίησαν. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί η δύναμη του μαθητικού πληθυσμού αυξάνεται σε 153 μαθητές.
Επιτακτική ανάγκη, βέβαια, παραμένει το θέμα της στέγασης τόσων παιδιών, γιατί το κτίριο δεν επαρκεί και αιτηθήκαμε ήδη και αναμένουμε να μας παραχωρηθεί ο χώρος του παλιού σχολείου προς διαμόρφωση καινούργιου κτιρίου. Η αίτηση μας έχει ήδη εγκριθεί απ το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χιμάρας. Σημειωτέον, ότι νοικιάζουμε αυτή τη στιγμή μια αίθουσα έκτος σχολικού χώρου και τα νήπια με τα προνήπια, στεγάζονται στην εκκλησιά.
Ελπίζουμε, τέλος, ότι με την προσπάθεια όλων των φορέων, σύντομα θα υλοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, για να συνεχιστεί το σημαντικό αυτό έργο της μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης των αξιολάτρευτων μαθητών μας
Από την Διεύθυνση του σχολείου ΟΜΗΡΟΣ, ΧΙΜΑΡΑΣ.
Έφη Χουλιάρου
Πηγή: www.himara.gr
Αναρτήθηκε από  ,


Πηγή: www.himara.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ''ΟΜΗΡΟΣ'' ΧΙΜΑΡΑΣ

9425 Χιμάρα Αλβανίας, τηλ. 00355 393 22 169, e-mail: mail@omiros-himara.europe.sch.gr

Το ελληνικό σχολείο Χιμάρας με ιστοσελίδα στο διαδίκτυο


Την δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο απέκτησε πρόσφατα το ελληνικό σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» της Χειμάρρας. Η σελίδα αυτή είναι άλλη μια απόδειξη της σημαντικής προσπάθειας που διεξάγουν οι δάσκαλοι που έχουν αναλάβει την παιδεία των μικρών Χιμαραίων. Η διαδικτυακή διεύθυνση του σχολείου είναι
http://omiros-himara.europe.sch.gr/και φιλοξενείται στους servers του Υπουργείου Παιδείας. Μέσω της σελίδας προβάλλονται πληροφορίες για το σχολείο και την περιοχή της Χειμάρρας. Την προσπάθεια δυσχαιρένει η απουσία ευρυζωνικής σύνδεσης με το διαδίκτυο η οποία είναι απαραίτητη για την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Οι κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και ευγνώμωνες από το γεγονός ότι οι δάσκαλοι που βρίσκονται εκεί αναλαμβάνουν δραστηριότητες όπως, η δημιουργία παιδικής χωρωδίας, εκμάθηση παραδοσιακών χωρών και η εκμάθηση γραφής και ανάγνωσης κ.α. σε ενήλικες χωρίς κανένα προσωπικό όφελος.

[omiroshimara_200_200.jpg]


Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΙΜΑΡΑΣ

Το Ελληνικό σχολείο της Χιμάρας οι Αλβανοί το είχαν κλείσει το 1945, όταν αφαίρεσαν τα μειονοτικά δικαιώματα από την Χιμάρα, επειδή οι Χιμαριώτες απείχαν από το δημοψήφισμα του Χότζα. Τότε ήταν που είχε γίνει και το φρικτό έγκλημα, είχαν θάψει ζωντανό τον Ανδρέα Δήμα. Έτσι η Ακροκεραύνεια Σχολή Χιμάρας, που ξεκίνησε με την έλευση του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού, γύρω στο 1775, έμεινε ένα όνειρο για τους Χιμαριώτες. Κάποια παιδιά της Χειμάρρας έβγαιναν κάποιες νύχτες με ένα σπρέι κάτω από την μπλούζα και έγραφαν στους τοίχους «θέλουμε ελληνικό σχολείο».

Το όνειρο μπόρεσε και ξανάγινε πραγματικότητα μετά από δεκαετίες από την Ελληνική Πολιτεία με την βοήθεια του Αρχιεπισκόπου κ. Αναστασίου, του τέως δημάρχου και προέδρου της Ομόνοιας, Βασίλη Μπολάνου, της Ένωσης Χειμαρριωτών αλλά και πολλών άλλων. Άρχισε να λειτουργεί έτσι ένα πρότυπο σχολείο με Έλληνες δασκάλους, με αίθουσα πληροφορικής, με λεωφορείο που φέρνει τους μαθητές, με βιβλιοθήκη, με κεντρική θέρμανση. Ένα σύγχρονο σχολείο όσο λίγα στην Ελλάδα. Το σχολείο αυτό ήταν και είναι ένα καρφί για τους Αλβανούς και ένα φως για τον Ελληνισμό της Χιμάρας. Κάποια παπαγαλάκια βγήκαν και άρχισαν να αναμεταδίδουν «τι το θέλει η Χιμάρα ένα ιδιωτικό σχολείο, η Χιμάρα θέλει ένα δημόσιο (αλβανικό) σχολείο». Βέβαια η λέξη «ιδιωτικό» από μόνη της παραπέμπει σε αλβανικές υπηρεσίες. Μόνο οι Αλβανοί θεωρούν το σχολείο αυτό ιδιωτικό, όπως και το αντίστοιχο της Κορυτσάς. Για όλους τους Έλληνες Χειμαρριώτες το σχολείο αυτό ήταν ένα πραγματικό ελληνικό δημόσιο σχολείο, με ελληνική χρηματοδότηση, υπαγόμενο στο ελληνικό υπουργείο παιδείας, μέσω της ΜΚΟ Όμηρος. Το ίδιο είχε συμβεί εξ άλλου και το 1932 όταν η αλβανική κυβέρνηση του Αχμέτ Ζόγου είχε κλείσει τα ελληνικά σχολεία με τον νόμο περί απαγορεύσεως των ιδιωτικών σχολείων. Τότε η Ελλάδα είχε προσφύγει στην Κοινωνία των Εθνών όπου και τελικά είχε δικαιωθεί και τα ελληνικά σχολεία είχαν ξανανοίξει. Η αλβανική οπτική γωνία λοιπόν είναι αυτή που δείχνει την λέξη «ιδιωτικό».

Δημόσιο αλβανικό σχολείο όμως, δεν ομολογούν ότι σημαίνει, ένα σχολείο στο οποίο κυρίαρχη είναι η αλβανική γλώσσα και τα ελληνικά όσο ανεβαίνουν οι τάξεις ελαττώνονται και τελικά εξαφανίζονται. Ένα σχολείο που παρέχει προβληματική και ελλιπή παιδεία, ένα σχολείο που διδάσκει την απερίγραπτη ιστορία και γεωγραφία των αλβανικών σχολείων, περί μεγάλης Αλβανίας μέχρι την Πρέβεζα, περί Τσαμουριάς και άλλων πολλών. Ένα σχολείο με σπασμένα τζάμια και χωρίς θέρμανση όπως είναι τα αλβανικά. Τα δημόσια αλβανικά βιβλία της ελληνικής μειονότητας πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν μειονοτικά, απλά επειδή η νομοθεσία και οι πρακτικές που τα διέπουν αντίκεινται κραυγαλέα προς τις συμβάσεις περί μειονοτικών δικαιωμάτων.

Τέτοια κατάντια δεν νομίζω πως την αξίζει η Χιμάρα. Ας σκεφτούμε τι έγινε με το Ελληνικό Νοσοκομείο του Αργυροκάστρου το οποίο στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών δόθηκε στο αλβανικό δημόσιο. Αφού υπολειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα, στην συνέχεια λεηλατήθηκε ο εξοπλισμός του και έκλεισε. Αυτοί που ζητούν να μετατραπεί το σχολείο της Χιμάρας σε δημόσιο μπορούμε να θεωρήσουμε από τα λεγόμενά τους ότι είναι ή άτομα με οξεία πνευματική ανεπάρκεια, ίσως και άτομα τυφλωμένα από τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα πάθη τους ή ότι είναι διατεταγμένα στην εξυπηρέτηση των αλβανικών συμφερόντων.

γράφει ο Δημήτρης Περδίκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: